Ako byť trendy v roku 2023

Ak máte radi trendové veci a chcete udržať krok s módou, tak ste na správnej adrese. Prinášame vám typy ako si moderne zariadiť bývanie.  

Poznáme farbu roka 2023! Inštitút Pantone už oznámil najmódnejšiu farbu roku 2023. Mnohí túto informáciu netrpezlivo očakávali a farbou roka 2023 Pantone je... Viva Megenta - odtieň odvodený z rodiny energických červených. Práve energia a elán najlepšie definujú tento odtieň. Viva Magenta je výrazná, sýta červená, ktorá zároveň jemne spadá do ružovej a inklinuje k výraznej bordovej, spája v sebe studené aj teplé tóny. Inšpiráciou pre tento odtieň bolo prírodné farbivo - košenila. Viva Magenta je opísaná ako „nezvyčajná farba na nezvyčajné časy“. Jeho jedinečnosť vyplýva zo spojenia jemnosti a vrúcnosti so spontánnosťou, odvahou a dokonca aj mierne rebelským charakterom. Farba roku 2023 má prezradiť optimistický a odvážny prístup k budúcnosti.

Víťazka z roku 2023 bude vyzerať skvele v spoločnosti jemných, prirodzených farieb. Dokonale sa bude hodiť k jemným odtieňom béžovej, šedej, khaki a dokonca aj modrej so sivým odtieňom. Ak máte radi ženské, očarujúce a romantické interiéry, Viva Magenta môžete skombinovať s doplnkami v odtieňoch jemnej ružovej. Takéto štylizácie budú vyzerať veľmi očarujúce a svieže. Na druhej strane, ak uprednostňujete bezpečnejšie, tlmenejšie, minimalistické riešenia, nastavte Viva Magenta so sivou. Silné akcenty na pozadí sivých stien budú vyzerať štýlovo a originálne. Byť trendy nemusí hneď znamenať renováciu. Viva Magenta sa môže objaviť vo vašom interiéri vďaka doplnkom. Práve vďaka nim môžete rýchlo a jednoducho zmeniť svoju obývačku, spálňu či kúpeľňu.

Farbu roka môžete preniesť aj na svoje záclony alebo závesy a tak popustiť uzdu fantázii a byť originálny. Prinášame vám aj trendy pre rok 2023 vo svete záclon.

Módne záclony sú tie jednoduché, hladké s veľmi jemnými výšivkami a vzormi. Krásne presvetlia interiér bez toho, aby odoberali vzácne denné svetlo. Moderné obývačky sa vyznačujú minimalizmom. V takýchto interiéroch najlepšie poslúži jednoduchá, krásna, voľná záclona, bez akéhokoľvek zapínania a viazania. Hitom roku 2023 sú jednoznačne dlhé okenné dekorácie, siahajúce od stropu až po podlahu. Obývacia izba s takýmito záclonami bude vyzerať zmyselne a elegantne. Svetlo vstupujúce do interiéru sa krásne rozloží po látke a dodá miestnosti pocit sviežosti.

Stavte na kvalitu. Vyberte si záclony z prírodných materiálov. Voálové záclony tkané z bavlny alebo syntetiky nevychádzajú z módy. Veľmi jemná, splývavá, ľahko poddajná látka, nie je príliš priehľadná, dáva pocit intimity, ale neblokuje svetlo. Záclony vyrobené z etamínu sú čoraz populárnejšie. Etamín je bavlnená tkanina s plátnovou väzbou. Tento materiál sa oplatí vybrať na záclony, pretože sa vyznačuje ľahkosťou a hladkým povrchom. Dôležité je, že ide o látku s vysokou odolnosťou proti poškodeniu, nedeformuje sa a nestráca farbu. Ďalším veľmi vzdušným a jemným materiálom je batist. Je to veľmi tenká, takmer priehľadná látka. Na výrobu batistu sa najčastejšie používajú tenké bavlnené alebo ľanové vlákna, menej často hodváb a bavlna-hodváb. Záclony z tejto látky sú príjemné na dotyk, vzdušné a poskytujú výbornú cirkuláciu vzduchu. Veľmi pekne zapadajú a navodzujú v miestnosti teplú a príjemnú atmosféru.

Súčasťou moderných interiérov sú aj farby. Farebné okenné aranžmány sú hitom najnovších módnych trendov. Záclony s farebnými potlačami sú najobľúbenejšie. Záclony v kontrastných farbách interiér oživia a dodajú mu jedinečný charakter. Veľmi efektné budú záclony s ručne maľovanými motívmi. Kvetinové záclony sú stále v móde, a to ako v klasickom, tak aj modernom interiéri. Nebojte sa kombinovať kvetinové motívy s inými vzormi a farbami. Interiér nadobudne originálny ráz. Nezabudnite, že všetky látky a doplnky by mali navzájom farebne a štýlovo ladiť. Geometrické vzory sú ďalším trendom, ktorý nikdy nevyjde z módy. Farebné záclony odporúčam najmä do detských izieb. Môžu to byť svetlé, jednofarebné látky alebo biele s farebnými potlačami. Farebné doplnky veľmi dobre stimulujú zmysly našich detí. Môžu to byť zvieratá, dinosaury alebo autá v chlapčenskej izbe, zatiaľ čo v dievčenskej môžete zavesiť závesy s kvetmi, škriatkami alebo rozprávkovými postavičkami. Stojí za to poradiť sa s dieťaťom a hľadať záclony s motívmi z jeho obľúbeného komiksu, filmu alebo knihy.

A čo ešte je momentálne v móde v aranžmánoch okien?

Naše ekologické povedomie rastie. Byť Eco sa prejavuje v životnej filozofii, ako aj v spôsobe interiérového dizajnu. Vášeň pre prírodné prostredie je silným trendom interiérového dizajnu v roku 2023. Interiérom v eko štýle dominujú prírodné materiály: drevo, kameň, prútie, bambus, ratan a korok. Ekológia sa prejavuje aj v tkaninách. Prírodné tkaniny: ľan, bavlna, hodváb, vlna sú materiály použité v aranžmáne v štýle Eco. Do tohto štýlu dokonale zapadajú aj recyklované látky. Siahame aj po inšpirácii z prírody. Záclony vyberáme s rastlinnými a kvetinovými motívmi. Štýl mestskej džungle sa stal trvalou súčasťou našich okien. Interiéry v štýle mestskej džungle dodajú vášmu domovu prírodný ráz. Toto je štýl pre každého, kto chce do svojho domova vniesť viac zelene. Práve také doplnky ako závesy, obrusy, behúne či obliečky na vankúše vnášajú do štýlu miestnosti dynamiku. Otvorte sa prírode, vytvorte si originálny a útulný interiér.

Pri zariaďovaní miestnosti – obývačky, kuchyne či spálne je veľmi dôležitý dizajn okna. Záclony a závesy sú dokonalým doplnkom každého interiéru. Výber správnej záclonovej tyče je pri dekorácii okien rovnako dôležitý ako záclony alebo závesy. Stojí za zváženie, či záclonová tyč má byť doplnkovou dekoráciou miestnosti alebo má byť úplne neviditeľná?

Najpopulárnejšie sú kovové záclonové tyče. Tieto záclonové tyče sú veľmi odolné a ľahko na ne zavesíme aj veľmi masívne záclony. Na trhu nájdete záclonové tyče v rôznych farbách, matné alebo saténové. Kovová lišta má ozdobné konce, ktoré sa dajú zladiť a prispôsobiť štýlu miestnosti. Látka sa dá zavesiť na štipce umiestnené na krúžkoch visiacich na hrazde. Záclony alebo závesy so všitými priechodkami alebo uškami sa dávajú natiahnuť priamo na záclonovú tyč. Kovové záclonové tyče je možné namontovať na stenu aj na strop. Veľkosť záclonovej tyče nie je problém, tyč je možné ľubovoľne strihať alebo použiť nadstavce či spojky. Takéto riešenia sú obzvlášť užitočné pri veľkých oknách. V moderných interiéroch zvoľte strieborné, chrómové alebo metalické modely. Záclonová tyč s tyčami v čiernej alebo tmavosivej farbe dokonale ladí s industriálnym štýlom. Ak si vyberiete extravagantnejšie záclonové tyče, zdobené alebo lesklé, nezabudnite na ne zavesiť jemné, hladké látky. Vyhnete sa pocitu preťaženia. Stropné záclonové tyče sú ideálne do moderných alebo loftových interiérov.

Stropná koľajnica je výborným základom pre vytvorenie prakticky neobmedzeného množstva aranžmánov. Je veľmi všestranná a funkčná. Stropnú lištu je možné obložiť krycou doskou, ozdobným štukom alebo obložiť sadrokartónom. Vzdušné závesy, visiace priamo zo stropu, dodajú miestnosti sviežosť a jemnosť, vytvoria útulnú atmosféru. Okrem toho je možné vedľa koľajníc namontovať LED pásy vyžarujúce teplé svetlo. Celok vytvorí jedinečný aranžmán.

Trendy v spálni nesmieme vynechať, tak si poďte po nápad do tej svojej.

Módna spálňa je predovšetkým o pohodlí, štýle a funkčnosti. Dojem priestrannosti je jednou z hlavných čŕt moderných spální. Postarajte sa o priestor okolo postele a vyberte si ten správny nábytok na uloženie oblečenia. Doplnky zohrávajú v spálni obrovskú úlohu. Ako zariadiť spálňu, aby bola módna a štýlová? Dekoračné vankúše, koberčeky, deky, lampy, obrazy – to všetko urobí našu spálňu jedinečnou. Kde čerpať inšpiráciu pri zariaďovaní módnej spálne? V poslednej dobe sú veľmi módnym trendom štylizácie inšpirované cestovaním. Vzory, farby a textúry pripomínajú talianske pobrežia, levanduľové polia či svet Orientu. Rok 2023 je módou aj pre ekologické materiály a produkty. V takejto spálni dominujú prírodné materiály. Drevo, kameň, korok, prútie, ratan – dobrá voľba namiesto plastu a skla. Ľanové a bavlnené obliečky a doplnky, recyklovaná bavlna, vlna a ekologické sviečky – to sú produkty, ktoré prinesú do spálne pokoj a harmóniu z prírody. A aké farby dominujú v módnej spálni? Pozrite sa, akú farbu steny zvoliť do spálne. Keďže eko spálne sú módou v roku 2023, je zrejmé, že dominujú zemské farby ako biela, zelená, béžová, pastelové a šedé. Vyberte si ten správny nábytok a doplnky, aby ste vytvorili harmonický celok.

Kvety do spálne, áno či nie? Do spálne sa odporúčajú najmä: mierová ľalia, papraď, dracéna, repík povýšený alebo sansevieria. Kvety vyberajte podľa prevládajúcich podmienok v miestnosti. Do tienistej miestnosti nekupujte kvety, ktoré majú rady veľa svetla. Ak ste alergik, nemáte ruky na kvety alebo ste zaneprázdnený a nemáte čas sa o ne starať, nebojte sa, existuje spôsob. Dekorácie s kvetinovým motívom sú veľmi módnym a obľúbeným doplnkom interiérov.

Módna spálňa sú predovšetkým originálne doplnky – a tým sú jednoznačne aj obrazy. Pri výbere obrazov do spálne by ste sa mali riadiť svojimi vlastnými preferenciami a štýlom interiéru. Spálňa je oázou pokoja, takže obrazy zobrazujúce krajinu budú dobrou voľbou. Hmlistý les, zapadajúce slnko, pokojné vlny či piesočné duny nám prinesú pokoj a umožnia nám relaxovať. Panoráma mesta alebo čiernobiele fotografie architektonických objektov zase dokonale zdôraznia industriálny a loftový štýl. Pre ľudí, ktorí sú odvážni a oceňujú krásu umenia, ponúkam akty. Môžu to byť repliky známych maliarov alebo fotografie, ktoré rafinovane zobrazujú krásu ľudského tela. Geometrické motívy sú dobrou voľbou pre spálňu v škandinávskom štýle. Obrazy zobrazujúce poľné kvety alebo abstrakcie v tlmených farbách zodpovedajú módnemu eko alebo boho štýlu. Takéto obrazy môžu výrazne obohatiť interiér.

Na zobrazenie obrázkov, ale aj na osvetlenie interiéru zaujímavým spôsobom nám poslúžia štýlové svietidlá. Osvetlenie ovplyvňuje našu náladu a pohodu. V roku 2023 sú módne svetlá s teplými farbami, ktoré uvoľňujú. Oplatí sa použiť rozptýlené svetlo odrazené od stropu, ktoré jemne zahaľuje svojou žiarou, bez vytvárania tieňov. Stropné osvetlenie by malo byť prispôsobené veľkosti miestnosti a celému usporiadaniu a jemne ho zdôrazňovať. Bodové osvetlenie je veľmi užitočné v spálni, pri posteli pri čítaní alebo pri toaletnom stolíku pri večernej starostlivosti.