Ako si svojpomocne zavesiť záclony a závesy

Pripnutie záclonzávesov na garnižu alebo stropnú koľajnicu môže určiť vzhľad celej okennej dekorácie. Spôsoby zavesenia záclon a závesov sú veľmi rôznorodé a podľa toho, ktorý si vyberieme, získame konkrétny efekt.

Na trhu sú rôzne typy záclon a závesov. Je teda na nás, ktoré si vyberieme. Najprv stojí za zváženie, aký vizuálny efekt chceme dosiahnuť. Je dobré myslieť aj na to, čo nám bude najpohodlnejšie. Záclonyzávesy je totiž potrebné udržiavať v čistote, čo obnáša ich vyzliekanie a opätovné nasadenie. Preto to, aký montážny systém máme, by sme vlastne mali vziať do úvahy ako prvé.

Naučte sa teda niekoľko spôsobov, ako zavesiť záclony a závesy, aby ste si užili dokonalú estetiku a pohodlie pri používaní.

Zoznámte sa so 6 typmi upevnenia záclon a závesov a výhodami ich použitia.

Klasické štipce

Kedysi to bol najobľúbenejší a pravdepodobne jediný spôsob zavesenia záclon. Asi mnohí z nás si spájajú štipce s nie príliš estetickými stropnými závesmi a ťažkopádnymi pohyblivými závesmi, ktoré sú takto prichytené. Dnes sa však aj v tomto smere veľa zmenilo. Elegantne môžu pôsobiť záclony alebo závesy upevnené štipcami na záclonovú tyč v podobe stropnej lišty.

Navyše materiál a dizajn moderných štipcov umožňuje pohodlné posúvanie záclon a závesov. Štipce sa dajú použiť aj s tyčami na záclony a závesy. Sú umiestnené na kovových krúžkoch, ktoré môžeme na záclonovej tyči voľne posúvať. Do závesu je potom všitá páska prispôsobená na upevnenie štipcov.

Priechodky alebo ušká

Ak máte záclonovú tyč a najviac vám záleží na pohodlnosti používania, tak tento typ zapínania vás určite osloví. Záclony a závesy, v ktorých sú napevno inštalované ozdobné kruhy (priechodky), sú prispôsobené tyčovým systémom. V súčasnosti je to jeden z najpopulárnejších typov záclon.

Niet sa čomu čudovať, veď takéto riešenie je spojené s mnohými výhodami. Kovové kolieska, ktoré sú naukladané v rovnakých vzdialenostiach, uľahčujú zavesenie záclony a závesu (stačí ich potiahnuť na tyči) a ľahko sa posúvajú cez záclonovú tyč. Vyzerajú skvele aj z estetického hľadiska.

Vďaka rovnomernému rozloženiu ozdobných kruhov je záclona alebo záves usporiadaný do pravidelných jemných vĺn. Toto je ideálne riešenie pre závesy z pomerne ťažkých, hrubých materiálov, napríklad zamatu.

Na druhej strane, ak uprednostňujete záclony a závesy z ľahkých, vzdušných látok, oplatí sa venovať pozornosť závesom s uškami. Ušká nám pomôžu dosiahnuť efekt jemných, efektných vĺn. Pokiaľ ide o pohodlné zavesenie záclony a závesu, tak ich len nasunieme na záclonovú tyč. Posúvanie záclony a závesu na uškách však nie je také pohodlné ako na krúžkoch. Špecifickou verziou ušiek sú aj tzv. šnúrky, ktoré sa dajú ozdobne pripevniť na záclonovú tyč (napr. vo forme mašličiek). Takto zavesené záclony vyzerajú veľmi efektne a sofistikovane.

Tunel

Tunelové šitie je tiež ideálne pre jemné záclony. Natiahnutím záclony na lište ľahko dosiahneme požadovaný efekt. Ak teda chceme, aby záclona alebo záves tvoril hladkú plachtu a imitoval roletu, stačí záves natiahnuť po celej dĺžke garniže. Na druhej strane, tunel nám dáva možnosť získať efekt pekného, ​​hustého záhybu. Dôležité však je, aby veľkosť tunela správne zodpovedala šírke tyče. To nám zaručí pohodlie pri používaní.

Flexy háčiky

Flexy háčiky sú moderným a čoraz obľúbenejším systémom zapínania na báze plastových háčikov, ktoré sú natrvalo prišité k záclone alebo závesu. Toto riešenie zaručuje trvalý efekt prirodzeného, ​​estetického, dvojitého plisovania.

Záhyby na záclonovej látke, ktoré vytvárajú krásne záhyby, sa pri vešaní alebo sťahovaní záclonzávesov nevyrovnávajú. Záves môžete prať aj s flex systémom bez obáv, že sa záhyby natiahnu alebo zmenia svoje pravidelné tvary.

V prípade, že si zvolíte tento spôsob upevnenia záclony a závesu, tak je potrebné namontovať koľajnicu na stenu alebo strop. Použitie tohto typu upevnenia šetrí náš čas a je zárukou štýlového, krásneho efektu.

Vlnový systém

Ak vám záleží na štýlovom efekte rovnomerných vĺn, ktorých zloženie sa nezrúti ani po posunutí záclony a závesu, zvoľte vlnový systém. Ak ste sa rozhodli pre krásnu, elegantnú látku a snívate o dokonale zvlnených závesoch, vlna bude skvelým riešením. Tento upevňovací systém pôsobí mimoriadne elegantne a šik.

Efekt rovnomerných záhybov sa tu umocňuje vďaka použitiu špeciálneho príslušenstva: otočných posúvačov (sliderov) a pripevnenej pásky s háčikmi. Systém je vhodný pre rôzne stropné koľajnice. Toto riešenie určite nesklame ani tých najnáročnejších estétov, ktorí oceňujú harmonickú krásu.

Riasiaca páska

Ak ste sa rozhodli pre krásnu, elegantnú látku a snívate o dokonale nariasených záclonách a závesoch, riasiaca páska bude skvelým riešením. Tento upevňovací systém pôsobí mimoriadne elegantne a šik.

Hustota riasenia bude závisieť od typu pásky, ktorú si vyberiete. Najčastejšie sa riasiace pásky používajú v pomere 3:1 alebo 2:1 – podľa očakávaného efektu. Definované proporcie a rovnomerné riasenie vám umožní vychutnať si dokonalý efekt záclony.

 

Dúfame, že vám táto hŕstka informácií pomôže pri výbere takého systému zapínania záclon a závesov, aby vám ich upevnenie na garniže nerobilo problém. Už viete, ako zavesiť záclony a závesy?