Ako si správne odmerať výšku a šírku záclony a závesu

Tak, záves alebo záclonu máte vybratú, už len správne odmerať rozmery a môžete sa tešiť na vašu novú dekoráciu. Poďte sa pozrieť na naše typy a hravo to zvládnete.

Pri zohľadnení rozmerov okna na ušitie dekorácií, vždy berieme do úvahy praktické hľadiská použitia. Látky nesmú sťažovať život členom domácnosti a majú plniť estetickú aj praktickú funkciu v interiéri.

Pred objednaním okennej dekorácie na mieru bude potrebné presne zmerať okná a okolité prostredie (vrátane stien, radiátorov z nich vyčnievajúcich, výšky prekladov či dĺžky parapetov a garníží). Musíme tiež pamätať na to, že bude potrebné pridať aj zásobu látky, ktorá závisí ako od zvolenej formy okennej dekorácie, tak aj od výrobnej veľkosti materiálu, z ktorého sa má šiť.

Meranie výšky záclony a závesu

Ak bude vaša záclona alebo záves visieť na priechodkách na garníži, tak merajte výšku od hornej hrany garníže k podlahe.

Ďalšou možnosťou je namontovanie stropnej koľajnice na záclony a závesy. A teda váš výber sa bude sústrediť na záclony a závesy na páske. Môžete si namontovať len jednu koľajnicu na záclonu alebo dvojitú koľajnicu na záclonu aj záves. V tomto prípade, je potrebné merať výšku od spodnej časti koľajnice k podlahe.

V prípade, že chcete krátku záclonu, je na vašom osobnom vkuse, pokiaľ záclonu necháte visieť, či to bude len v jednej tretine alebo dvoch tretinách okna. Štandardne na zakrytie celého okna, visí záclona 10 cm pod parapetnou doskou. Trendy sú dlhé záclony a ak vám to váš interiér dovoľuje, nechajte od podlahy 2 – 3 cm medzeru. Praktické je hlavne to, že sa vám nebude na ňu zachytávať prach a nečistoty a nikto vám ju nepristúpi nohou. Ak sa vám predsa len páči predstava ležiacej záclony na zemi, tak pridajte 5 – 10 cm k celkovej výške, ktorú ste namerali.

Čo sa týka závesov, tam je meranie výšky rovnaké ako pri záclonách. Ak je od garníže k podlahe napríklad 265 cm, tak látka vysoká 280 cm nám presne postačí na ušitie závesu s priechodkami.

Meranie šírky záclony a závesu

Ak máte veľmi široké okno, rozdeľte záclony na polovicu. Takéto rozdelenie navrhujeme pri oknách nad 2 m šírky. Materiály sa tak veľmi ľahko udržiavajú, teda perú a žehlia.

Ak máte okno a dvere s východom na balkón alebo terasu, nezabudnite, že keď vyjdete na balkón, záclonu alebo záves bude potrebné posunúť smerom k stene. Je dobré, keď tam máte cca 70 cm voľného miesta.

V prípade merania šírky záclony, zohráva dôležitú úlohu riasenie. Riasenie 1:2 je ideálnou voľbou na vyniknutie záclony. Hustota riasenia závisí aj od toho, či je materiál vzorovaný alebo hladký. Čím je látka hladšia a jemnejšia, tým väčšie by malo byť riasenie.

Šírka záclon je určená zadaním dĺžky garníže, napríklad 3 m. Potrebnú šírku látky kupujeme napríklad ako dvojnásobok látky v pomere k dĺžke garníže. Ak však chcete, aby prekrytie okna bolo hustejšie, zvoľte dva a pol násobok látky v pomere k dĺžke garníže.

Šírka závesu závisí od toho, či je naším cieľom záves ako dekorácia alebo záves ako zatienenie okna pred slnkom a nočnými svetlami v noci. Ak chceme nechať záves vyniknúť ako dekoráciu, tak šírka je na vašom osobnom zvážení a následne si ho môžete zopnúť sponou alebo nechať voľne visieť. Pokiaľ má záves tieniacu funkciu, tak šírku závesu meriame ako dvojnásobok šírky okna.

Zmerajte si aj šírku, kam chcete záves zavesiť. Počítajte s tým, že záves by mal byť dostatočne široký, aby zakryl výklenok okna a približne 20 cm steny na každej strane. To je dôležité pre okná, na ktoré sa môžete pozerať z rôznych uhlov pohľadu.

Tak sa môžete pustiť do toho. Prajeme vám veľa šťastia a vynikajúci pocit z dobre odvedenej práce, ktorý vám každý deň bude pripomínať vaša záclona alebo záves na okne.